Bramboračka
Suroviny:brambory,zelenina,koření,česnek,cibule,olej(sádlo).
Postup:Všechno očistíme a nakrájíme na kostičky.Osmahneme cibuli,pak přidáme zeleninu a brambory.
Vaříme,až jsou měkké.Dochutíme česnekem a kořením,osolíme,dáme jíšky a provaříme.
Mleté vlašské ořechy | 250 g |
Moučkový cukr | 250 g |
Vejce | 1 ks |
Žloutek | 1 ks |
Žloutek | 4 ks |
Moučkový cukr 100 + 80 |
180 g |
Mléko | 2 dl |
Hladká mouka | 2 lžíce |
Máslo | 200 g |
Čokoládová poleva z rozehřátých ledových kaštanů nebo čokolády na vaření a oříšku másla |
Postup přípravy:Těsto: z jemně mletých ořechů, cukru, žloutku a celého vejce vypracujeme těsto, dáme do strojku a tvoříme asi 4-5 cm dlouhé banánky, které klademe na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v předehřáté troubě při nižší teplotě (jako vánoční cukroví) dorůžova. Po upečení necháme vychladnout.
Krém: z mléka, žloutků, cukru (80g) a mouky uvaříme hustější kaši, kterou necháme vychladit, občas promícháme. Máslo a cukr (100g) vyšleháme do pěny, postupně zašleháme i kaši v hladký krém.
Krém dáme do cukrářského sáčku, na upečené ořechové banánky ho nandáme po celé délce a poté krém namáčíme nebo poléváme čokoládovou polevou.
*Cukroví je jemné a výborné, není potřeba uležení a uchováváme ho v chladu.
Špecle s mletým masem a krémovou omáčkou s vlašskými ořechy
- 150 g mletého masa mix Čerstvá porce
- 40 g sýra Grana Padano
- mořská sůl v mlýnku Kania
- černý pepř v mlýnku Kania
- čerstvá petrželka
- čerstvý rozmarýn
- 2 lžíce másla
- extra panenský olivový olej Primadonna
- 1 menší cibule
- 3 stroužky česneku
- 50 ml suchého bílého vína Soave
- 1 hrst vlašských ořechů Alesto
- 1/2 balení chlazených špeclí Danieli
- 125 ml smetany ke šlehání Pilos (obsah tuku 33 %)
- šťáva z citrónu
- hrst rukoly
Potřebujeme
- zapékací mísu
- pečicí papír
Masové kuličky
Do mletého masa přidáme nastrouhaný sýr Grana Padano, osolíme a opepříme. Hrst petrželky a rozmarýnu nasekáme nadrobno. Poté přidáme k masu a důkladně promícháme. Z masa vytvoříme válec, ze kterého odkrajujeme kousky. Rukama z nich vytvarujeme malé kuličky (asi 20 kusů), které vložíme do zapékací mísy vyložené pečicím papírem a pokapeme olivovým olejem. Pečeme v předehřáté troubě na 230°C asi 5-6 minut.
Omáčka
Na rozpálené pánvi rozpustíme 2 lžíce másla. Přidáme 1 lžíci olivového oleje, nadrobno nakrájenou cibuli, česnek a krátce smažíme. Poté přidáme i trochu nadrobno nasekaného rozmarýnu, osolíme a opepříme. Po chvíli zalijeme vínem a počkáme, než se alkohol odpaří.
Mezitím na suché pánvi opražíme vlašské ořechy. Špecle krátce povaříme v osolené vroucí vodě (cca 3 minuty) dokud nevyplavou a scedíme.
Do omáčky přidáme upečené masové kuličky a šťávu, která se z nich při pečení uvolnila. Kuličky v omáčce krátce povaříme. Poté přidáme smetanu a vaříme asi 3 minuty, než se smetana zredukuje.
Uvařené špecle vložíme do omáčky, zamícháme a přidáme nadrobno nasekanou petrželovou nať. Ochutíme několika kapkami citrónové šťávy.
Servírování
Před podáváním jídlo posypeme rozdrcenými vlašskými ořechy a ozdobíme lístky čerstvé rukoly. Na závěr můžeme pokapat olivovým olejem.