Jdi na obsah Jdi na menu

Křehký koláč s jablky

29. 8. 2013

500 hl.mouky,1 prášek do pečiva,1 vejce,1 hera,10 lžic mléka,špetka soli.                                  

               Ze surovin udělat těsto vyválet 2 placky.První dát na peč.Papír,na ni náplnˇ,nahoru  druhou placku-   propíchat.Peče se na 180° dorůžova.                   náplnˇ:asi 1 kg jablek oloupat,nastrouhat,smíchat se 2 pudingovými prášky(vanilkové),přidat cukr )

Nepečený jablkový dort

jablka-asi 1 kg

cukr podle chutí

vanilkový puding-2 balíčky

piškoty (asi 1 velký balíček)

(množtví potravin upravte podle velikosti nádoby,do které budete dort dělat)

Jablka vykrájíme,oloupeme,nakrajíme na kousky nebo nastrouháme a dáme do vody rozvařit.Osladíme je podle chutí.Když jsou jablka rozvařená,vmícháme do nich pudingy rozmíchané v trošce studené vody,mícháme a vaříme směs do zkoustnutí.Dortovou formu nebo pekáček vyložíme alobalem,naskládáme na celé dno i boky piškoty,které lehce pokapeme (šťávou z jablek nebo jinou ovocnou štávou) a na to nalijeme směs.P vychladnutí dáme  do ledničky a necháme ztuhnout.

Maslo s medem zamícháme aby bylo hlatké na chlevíček.

 

Wrapy s mletým masem a špenátem

Suroviny

 

 
  • 500 g hovězího mletého masa Čerstvá porce
  • 2 bílky
  • mořská sůl v mlýnku Kania
  • černý pepř v mlýnku Kania
  • strouhanka Castello
  • olivový olej Luccese
  • 5 stroužků česneku
  • 1 lžíce másla
  • čerstvá petrželka
  • čerstvá bazalka
  • 250 g čerstvého špenátu
  • 400 g kysané smetany Pilos (16%)
  • 1 citrón
  • 1 červená cibule
  • 4 tortillové placky El Tequito

Postup

Mleté maso

Ze 2 bílků vyšleháme sníh a opatrně smícháme s mletým masem. Osolíme a opepříme. Zlehka promícháme. Ze směsi vytvoříme válečky (12 kousků), které obalíme ve strouhance. Opékáme ze všech stran na rozehřáté pánvi na olivovém oleji (asi 10 minut).

Špenát

Česnek nasekáme nadrobno. V hlubším kastrolu rozpustíme asi 1 lžíci másla a česnek na něm krátce osmahneme. Přidáme čerstvý špenát, osolíme a opepříme. Dusíme pouze krátce, dokud špenát nezměkne (asi 30 sekund).

Dresink

Trochu petrželky a několik lístků bazalky nasekáme nadrobno. Přendáme do mísy a smícháme s kysanou smetanou. Ochutíme trochou nastrouhané citrónové kůry, solí a černým pepřem. Důkladně promícháme.

Wrapy z tortillových placek

Tortilla placky ohřejeme na suché pánvi. Červenou cibuli nakrájíme na tenká kolečka. Na každou placku poklademe trochu dušeného špenátu, 3 kousky opečeného masa, přidáme dresink a posypeme trochou nakrájené červené cibule. Placky pevně srolujeme.

Servírování

Wrapy z tortillových placek servírujeme překrojené na polovinu.

Braunis

[​IMG]

 

Bramborové šišky se švestkovými povidly a mákem

Bramborové šišky se švestkovými povidly a mákem

Skutečně tradiční a fantastickou lahůdkou jsou bramborové šišky s povidly a mákem. Kluci (tuto starou specialitu dosud neznali a ani máku příliš neholdovali) sami uznali, že je to dobrota, jež uspokojí jazýčky těch nejnáročnějších labužníků. Jako moučník mohou, ačkoli se toto tvrzení může zdát jakkoli bláznivé, konkurovat i sachr dortu. Máte-li víc času, můžete z těsta místo šišek vyválet plát a vykrájet čtverce, naplnit je povidly, přeložit do tvaru taštiček či šátečků a uvařit, sypat mákem a cukrem (nebo nasucho opraženou strouhankou), taktéž přelévat rozpuštěným sádlem či máslem.

 bramborové těsto

600 g ve slupce uvařených brambor
sůl
1 vejce
60 g krupice
200 g hrubé mouky
mouka na podsypání 
na podávání
švestková povidla
rum
mletý mák
moučkový cukr
sádlo nebo máslo na omaštění
Brambory (nejlépe uvařené den předem) oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle a s ostatními ingrediencemi vypracujeme těsto. Na vále tvarujeme malé šišky – na malíček silné asi 6 cm dlouhé, které zaváříme do osolené vody. Až vyplavou na povrch, jsou vařené. Vyjmeme je z vody a horké podáváme s povidly rozmíchanými s trochou rumu, sypeme mletým mákem a moučkovým cukrem, přeléváme rozpuštěným sádlem nebo máslem.
Jahodová zmrzlina:
Suroviny:
  • 300g cukru moučka
  • 300ml mléka
  • 200ml smetany ke šlehání
  • 2 vejce
  • 350g jahod
Postup práce:
Den předem dáme nádobu výrobníku zmrzliny do mražáku
Jahody očistíme, omyjeme a nakrájíme na malé kousky
Utřeme žloutky s polovinou cukru
Z bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého všleháme druhou polovinu cukru
Také ušleháme šlehačku ze smetany ke šlehání
Smícháme sníh se šlehačkou, všleháme také mléko a opatrně vmícháme utřené žloutky a nakrájené jahody
Vzniklou směs nalijeme do nádoby výrobníku zmrzliny
Doba přípravy: 40 minut
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář